Over Verbaal Verhaal : Nieuwjaarslezing : Bourgondië aan de Leie

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

10 jan
Kortrijk - Muziekcentrum

Verbaal Verhaal : Nieuwjaarslezing : Bourgondië aan de Leie

Maandelijks een portie geschiedenis geserveerd door de Kortrijkse erfgoedverenigingen.

dinsdag 10 januari 2023 om 19:00 uur

1382, de Fransen plunderen Kortrijk en leggen de stad bijna volledig in de as. Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en zoon van de Franse koning, laat het ingenieuze uurwerk van het belfort overbrengen naar Dijon. Wat een onaangename eerste kennismaking!

Maar toch regeren Filips de Stoute en zijn nakomelingen honderd jaar lang over het graafschap Vlaanderen. Ze maken van Kortrijk een echte vesting, met stevige stadsmuren en een machtig kasteel. Ze bepalen niet alleen het uitzicht van de stad – denk aan de Broeltorens – maar ook het leven van de Kortrijkzanen. 

Op basis van onuitgegeven bronnen duikt historicus Hendrik Callewier in één van de boeiendste periodes uit de geschiedenis. Hendrik Callewier (Kortrijk, 1981) is doctor in de geschiedenis. Hij is rijksarchivaris in Brugge en Kortrijk en doceert aan de KU Leuven campus Kortrijk.


Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 5,00
Standaard € 5,00

Info: reserveren noodzakelijk op musea@kortrijk.be

Labels: Lezing1 sessieActiviteitEuropa